Dugnad mot IE6

Dugnad mot IE 6Internet Explorer 6 ble lansert i 2001 og er overraskende nok fortsatt en av de største nettleserne i bruk på Internett. Mye har skjedd i nettleserverden siden 2001 og Internet Explorer sin manglende støtte for standarder bremser nå Internett sin utvikling.

Nå har det for første gang i Norge blitt startet en større dugnad for å bli kvitt Internet Explorer 6 en gang for alle.

Nyansatte Anders Brenna, nettsjef i Teknisk Ukeblad, har skrevet en svært god artikkel om problemene med Internet Explorer og ønsker alles hjelp til å spre budskapet for å bli kvitt IE6. I artikkelen skriver han om Erlend Schei, webutvikler i Finn.no, som oppfordrer alle via twitter til en felles dugnad mot IE6.

Til alle med kontroll over store norske nettsteder: Hva med en dugnad for å bli kvitt IE6? En uke med oppfordringer på forsidene våre e.l.?

I dag gjorde Finn.no alvor av sine ord og oppfordrer for første gang Internet Explorer 6 brukere til å bytte nettleser. Alle brukere som er innom Finn.no med Internet Explorer 6 eller eldre blir møtt med en oppfordring om å bytte nettleser. Oppfordringen lyder som følger:

Det ser ut til at du har en eldre versjon av nettleseren Internet Explorer. For at din opplevelse av å bruke Finn.no skal være optimal anbefaler vi deg å hente en ny versjon av Internet Explorer. Det er gratis. Bruker du en jobb-PC bør du kontakte IT-ansvarlig.

Finn og Internet Explorer 6

Bilde av willytk via Twitter

Ikke alene

Finn.no og andre norske medier er ikke alene. Det finnes allerede en rekke nettsider som kjemper for utbredelsen av andre nettlesere og ønsker å bli kvitt IE6. Dear IE6 er en av de morsomste av disse sidene som har tatt opp kampen. Via twitter listes folks "siste hilsen" til nettleseren som er hatet av så mange.

Webdesigner og forfatter Dan Cederholm har også tatt opp ballen og har et forslag til håndteringen av IE6.

Her på Kreativ1.no var det i 2008 en jevn fordeling på tvers av nettlesere. Fireox leder marginalt med 36% av brukerne, mens Safari kommer på andreplass med 31.8%. Internet Explorer har 23.6%, Opera 5.9% og Chrome 1.72%. 18% av Internet Explorer brukerne har IE 6 eller eldre.

Oppdateringer

Mindre enn 24 timer etter at Finn.no begynte å oppfordre sine brukere å bytte til en nyere nettleser, har også norges største nettsted VG.no fulgt oppfordringen.

Alle som nå kommer inn på VG.no med Internet Explorer 6 eller eldre blir møtt med samme beskjed som på Finn.no. Ønsker du å legge ut en lignende beskjed på de nettstedene du selv drifter, har Finn Labs lagt ut koden som de og nå også VG benytter.

VG IE 6

Bilde via Twitter av larre

Ikke bare VG og Finn har hevet seg på bølgen. Også det Dagbladet-eide nettstedet Start.no har gjort sin borgerplikt og advarer Internet Explorer 6 brukere.

Start IE6

Bilde via Twitter av urke

Også A-Pressen har hevet seg på, men har så langt kun kunngjort i et blogginnlegg at de ikke lengre vil støtte Internet Explorer 6 i fremtidig utvikling av A-Pressens nettsider.

Edda Media skal ifølge en Twitter-post fra Henning Sund legge ut oppfordringen om å bytte til IE6 på alle sine lokalaviser i Norge. Oppdateringen skal komme i løpet av et par dager.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

decodex

Må si jeg ikke helt forstår siste avsnitt med prosentfordelinger.

Var det bare 70% av besøkende som brukte enten Safari, Firefox eller Internet Explorer? Er det altså 30% som bruker Opera eller en nisjevariant av WebKit/Mozilla?

I tillegg blir det litt innviklet forklaring når man så forklarer at av 70%, brukte 30% Internet Explorer. Av disse 30% brukte 30% IE6 og 70% IE7. Andelen for IE er altså totalt sett kun 21%, og innenfor dette har IE6 ca. 6,3% som gir 14,7% til IE7?

admin

@decodex

Oppdaterte statistikken. Det var litt klønete skrevet :)

tmn

Edit: @admin, bah, raskere enn meg!

Er vel slik at hvis skjærer ut den store delen av sjokoladekaka som bestod av IE, Safari og Firefox. Så vil det utgjøre 70% av den store sjokoladekaka. Resterende 30% bruker noe annet.

70% av den biten vi skar ut består av IE-brukere. De resterende 30% går til Safari og Firefox. 30% av IE-brukerne bruker IE6. Resterende 70% bruker IE7.

Dermed finner vi ut at andelen IE i hele den store kaka er altså kun 21%. Av den hele kaka er 6.3% IE6-brukere og 14.7% IE7-brukere. Og etter beskrivelsen så er andelen Safari- og Firefoxbrukere betydelig mindre en IEs andel. Hvilke nettlesere utgjør resten?

Men uansett, hey, dette var en tungvindt måte å skrive på. Hvorfor ikke ta utgangspunkt i hele den store kaka og si hvilken nettleser som tar hvilken del? :/

decodex

@tmn: Du beskrev vel akkurat den tolkningen jeg stilte spørsmål ved, bare med flere ord :) Jeg tvilte ikke på mine evner til prosentregning, men det virket merkelig om 30% var andre nettlesere enn Firefox, IE og Safari. Som korreksjonen viser var det selvfølgelig heller ikke slik.

Positivt overraskende lav andel som bruker IE6, men så er det vel ikke helt den gjennomsnittlige nettsurfer som besøker kreativ1.no. Virkelig spent på om tallene for IE6-besøkende på finn.no går ned noe særlig fremover. Iflg. Erlend Schei har de 24% på dagtid og 12% på kveldstid av besøkende som bruker IE6.

martin

Beklager kløningen i siste avsnitt. Admin fikset det, slik at det ble mer forståelig. Grunnen til at Kreativ1 har så lavt antall IE6 besøkende er den sterke koblingen mot Mac1 og den øvrige kreative bransjen.

Jeg vil tro de 24% på dagtid skyldes flere besøk fra jobbmaskiner, mens de 12% på kveldstid viser folks oppdateringsevne på hjemmefronten.

Exlil

Endelig!

Men hvorfor bare holde denne «dugnaden» i en uke?

Hvorfor ikke holde den oppe så lenge som det faktisk trengs?

martin

Siden det er FINN-labs som har tatt initiativet, anbefaler jeg å spørre i kommentarfeltet der ;)

imack

Dette er knall! Jeg så meg nødt til å skrive om det på engelsk:
Norwegian IE6 spring cleaning

Så kan vi jo begynne å lure på hva vi skal gjøre med IE7…

martin

Saken er lagt ut på digg også, med en brukbar (og humoristisk) oversettelse fra Google Translation.

http://digg.com/design/Norway_takes_action_against_Internet_Explorer

Edit:
Det er kanskje enda bedre å sende din sak til Digg.com, imack?

infero

martin

Flott! Story dugg ;)

Widget

Er det bare jeg som stusser på "Edda Media skal ifølge en Twitter-post fra Henning Sund legge ut oppfordringen om å bytte til IE6"?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS