Espresso - potensiell Coda-killer?

Espresso LogoFolka bak CSS-redigeringsprogrammet CSSEdit utviklar for tida ein spennande ny applikasjon for webutviklarar. Espresso er namnet på programmet som fører med seg fleire nye og interessante funksjonar.

Dei som fulgte med på presentasjonen til Coda hugsar kanskje at dei ønska å integrere MacRabbit sin CSSEdit inn i Coda. Det vart det ikkje noko av, og no har me kanskje årsaka. Folka bak CSS-redingeringsprogrammet CSSEdit skal komme med eit program som verkar å gå rett i strupen på Coda.

Ein av funksjonane i Espresso er LivePreview, ein funksjon som ikkje nødvendigvis er så spesiell i seg sjølv. Men – Espresso skal ha ein automatisk oppdaterande forhåndsvisning sjølv for database-baserte nettstader.

Espresso

Espresso vil også (som TextMate) ha eit system for utvidingar i editoren, slik at ein kan få mange forskjellige språk. Der TextMate kaller sine utvidingar Bundles, bruker MacRabbit namnet Sugars om tilsvarande funksjonalitet. Sugars vert laga i XML, eit språk som delar mykje med (X)HTML, og dei som lagar sukkerbitane får det slåande kule tilnamnet Sugar Daddy.

Det er interessant å sjå korleis begge utviklarane tek utgangspunkt i eksisterande produkt, og bygger ut frå dette. Panic står bak Transmit, og laga ein web-editor med FTP-klient på denne teknologien. MacRabbit hadde ein CSS-editor og bygger derfrå.

Det er ein spennande tid å halde på med webdesign på Mac-plattformen. Coda er av fleire sett på som betre enn Dreamweaver, og nå får Coda kanskje ein verdig utfordrar. Det kan bli ein hard konkuranse, og vinnarane er uansett forbrukarane.

Du kan melde deg på betaprogrammet på Espresso sine heimesider.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Giltvedt

Selv er jeg veldig fornøyd med Coda slikt det er, men er åpen for flere forbedringer fra Panic.com når det kommer.

Har meldt meg som betatester for Espresso og ser fram til å få testet Espresso.

Konkurranse er bra synes jeg, så det kan sikkert få Panic.com og andre utviklere til å utvikle programvarene bedre. Flere utvalg også?

martin

Jeg ønsker også konkurranse velkommen :) Det blir spennende å se hvordan Espresso fungerer.

tjodolv

Jeg har bare såvidt prøvd Coda, men klarte ikke helt å like det. Kanskje jeg bare er for inngrodd i TextMate, men ta for eksempel tab-triggerne i TextMate - får man slikt i Coda også? Hvor "slår man det på"? Coda ble rett og slett uinteressant for meg slik det fremstod "ut av boksen"..

martin

Hva mener du med tab-triggere, tjodolv?

tjodolv

Jo, nå skal du høre. I TextMate kan jeg feks skrive "doctype" og så trykke TAB, og så får jeg opp en liten meny merket med tall, hvor feks 4 er "XHTML 1.0 Strict", så jeg trykker tallet 4, og TextMate fyller ut en fullstendig doctype. Disse triggerne er ubegrenset i antall og omfang. Man kan enkelt lage triggers selv, eller laste ned "bundles" for forskjellige programmeringsspråk. Det er heller ikke begrenset til kun TAB som trigger-knapp.

Feks gir "html"+TAB et helt sett med html, head, meta(utf-8), link(Stylesheet) og body-tagger ferdig satt opp. Tilsvarende i feks PHP med et ferdig class-skjelett eller Ruby eller JavaScript eller hva man vil. Det er også skrevet "bundles" som gir slik funksjonalitet feks spesifikt for jQuery JavaScript.

Alle bundlene til TextMate finner man i repositporiet til TextMate.

Man skriver altså bare første ordet, trykker tab og så fyller TextMate ut resten. Har man flere alternativer på ett ord, velger man bare med talltastene.

ggt667

Jeg har prøvd å kjøpe CSSEdit men får hverken respons pr epost eller i banken...

Coda gikk det fint å kjøpe.

macwerner

hei tjodolf ;

I bunnen av programvinduet er det en tab som heter CLIPS. Klikk på den og du får frem diverse doctyper som du får inn ved klikke insert på den du vil ha. Du kan også legge til dine egne clips. Er det dette du mener ?

Elsker forsåvidt Coda jeg... = )

Giltvedt

@tjodolv: Tab-triggeren som du beskriver er også å finne på Coda og der heter det Clips.

skaugabr

Men det er en god del mer begrenset..

macwerner

5 timer etter ser jeg at to allerede har svart på tjodolf ang. clips...
Sorry = )

Trulsdd

Du svarte nok først, selv om deres post er først!

Selv så er jeg in løvv med CSSEdit + Coda, men det skal være digg med Espresso og få CSSEdit intigrert i andre editorer. Fett system med Sugar, og at den som bidrar får titler! :)

tjodolv

Jo, har sett disse clipsene, men det var liksom ikke helt det samme som TextMate. TM er _skikkelig_ heftig på slike utvidelser, og når man har lagt til seg vanene med å bruke det blir man helt handicappet av å bruke noe annet uten den funksjonaliteten...

Giltvedt

Det er selvfølgelig fint at du har funnet favoritteditoren din. Ser ikke noe poeng å krangle om hvilket av Coda, Textmate ol. er best. Alle har sine behov.

Når det gjelder Clips/trigger-tab, så er jeg ikke så lat til å skrive inn selv så det er ikke så vanskelig å huske ting selv.

tjodolv

Det var jo dumt at du tok dette som krangling, og at jeg er lat som ikke gidder å skrive ting inn selv, men poenget er at jeg lurte på om man hadde disse mulighetene i Coda, for når man er vant til det føles det så keitete å ikke ha det. Nå holder jeg på å prøve Coda, så vi får se hva det blir til...

johnohod

Er det noen som har blitt beta-testere her? finns det noe erfaring så langt?

Trondus

Fekk CSSEdit når eg kjøpte en pakke frå MacHeist, og nå greier eg ikkje å bruke andre programmer. Live Preview er konge å ha.

Gleder meg til Espresso kommer. Hadde planer om å kjøpe Transmit + Coda, men nå venter eg å ser korleis Espresso blir før eg går til innkjøp.

martin

Hehe, nei det er ikke det samme å skrive CSS uten CSSEdit. Coda er også et meget godt verktøy for CSS, men det blir spennende å se hva Espresso kan bidra med.

TLZ

Trondus: Coda har ein versjon av Transmit innebygd. Det er litt av poenget med Coda, man skal få mange ting i eit.

Coda har forøvrig kommet i ny versjon med plugin-arkitektur som virker til å være i klasse med TextMate: http://theappleblog.com/2008/11/13/coda-16-sports-scriptable-plug-ins-interface/

Trondus

Fekk nettopp mail fra MacRabbit..
Betatester av Espresso.. andre som har fått? :)

Edit: ser ut for at det er bare en preview versjon, kan bare bruke editoren..

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS