Å skrive for web - noen gode tips

Blyant

Det er lenge siden internett handlet om overdesignede hjemmesider og prangende bruk av flash. Denne guiden gir deg noen tips til hvordan du skal bli bedre på det som virkelig teller: innhold.

1. Leserens oppmerksomhet – umiddelbart

Henvend deg til problemene deres. Svar på spørsmålene de har, og respekter tiden deres. Når du har skrevet en artikkel så spør deg selv “bryr leseren min seg?”, er svaret nei – skriv om eller slett innhold.
På internett har vi dårlig tid. Du har tre sekunder på å fange leseren. Vi leser tittelen, kaster et blikk på bildet og bestemmer oss: leser vi videre eller ikke?

Overskriften avgjør

Hvorfor leser du denne artikkelen? Antagelig fordi overskriften lovte deg et svar på det du lurte på. Mange av dine lesere finner deg ved å bruke søkemotorer. Pass på at du tilpasser tittelen til det formålet. Ønsker du deg en oppskrift på pannekaker søker du på ”Oppskrift på pannekaker” ikke ”Hverdagsmat – enkel og flat”. På web lar vi oss ikke imponere av bredt vokabular eller artistiske ordspill. Vær enkel og poengtert.

2. Forfatt deg i korthet

Overskrifter: maks 8 ord
Setninger: maks 20 ord
Avsnitt: 40 til 70 ord
Totalt: 250+ ord

Store tekstblokker egner seg ikke på web. Korte paragrafer med linjeskift mellom er lettere å forholde seg til. Ser vi at en tekst er for lang, kan vi raskt bestemme oss for ikke å lese den i det hele tatt. Bruk korte, enkle ord – kom til poenget og så stopper du.

3. Skriv til leseren

Det viktigste ordet du har i ditt vokabular er ”DEG”. Skriv for leseren i en hverdagslig tone.

Eks: Hvorfor skal du donere blod?
Eks: Trenger du penger, men vet ikke hvordan?
Eks: Hvordan skal leserne finne ditt nettsted?

Leseren din har kommet til ditt nettsted for å kjøpe noe eller skaffe seg informasjon. Hvert eneste ord du skriver skal hjelpe leseren å ta en avgjørelse eller finne en løsning.

4. Tenk søkemotoroptimalisering

Bruk lesernes ord. Så enkelt og så vanskelig er det. Det største problemet på web er å bli funnet. Dette handler om søkemotoroptimalisering. Før du skriver din artikkel, sett deg ned og tenk nøye gjennom hvilke søkeord dine potensielle lesere kommer til å bruke. Flett disse ordene inn i artikkelen din så elegant som mulig. Husk at søkemotorer er smarte og skjønner når du prøver å bløffe dem. Når du velger nøkkelord må du være ærlig mot innholdet.

Les flere tips her!

Anders Holm er tekstforfatter fra Westerdals School of Communication. Han arbeider til daglig med film og web.

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS