Adobe lanserer Creative Suite 4

CS4

I dag presenterer Adobe den neste store versjonen av sin Creative Suite. Blant nyhetene finner man bedre integrering mellom programmene og et mer helhetlig brukergrensesnitt.

I oktober kommer Adobe til å slippe den engelskspråkelige versjonen av Creative Suite 4, bare et drøyt år etter lansingeringen av CS3-pakken. Pakken vil inneholde 13 produkter som Photoshop og Illustrator, 14 integrerte teknologier som Bridge og Version Cue, og 7 tjenester som Acrobat.com.

Designere og utviklere former vår måte å ta til oss informasjon på, hvordan vi deler idéer, selger produkter, forteller historier - samt skaper opplevelser som vi minnes - uavhengig om det skjer på trykk, på web eller via mobile enheter. Uansett om du jobber med utvikling av rike internettapplikasjoner, video eller aviser, så har Adobe Creative Suite 4 kraftige verktøy som løfter produkter, varemerker og idéer slik at de hever seg over "støyen"

sier Adobes konsernsjef Shantanu Narayen om lanseringen.

Photoshop Tabs

Nå også med faner

En av de største nyhetene som brukere vil oppdage med en gang er det nye fane-baserte brukergrensesnittet. Adobe har gitt programmene mulighet til å benytte seg av faner (tabs), slik at brukere kan ha flere faner åpne samtidig men fremdeles være i ett vindu. Filer og objekter kan bli delt på tvers av fanene ved å klikke og dra over en ny fane. Det vil fremdeles være mulig å ta i bruk dagens måte programmene behandler vinduer på.

Adobe har utviklet forskjellige tjenester på Acrobat.com som lar brukere av Creative Suite arbeide sammen via Internett. Det finnes til og med et verktøy som kalles «ConnectNow» for skjermdeling og videochat.

Nye verktøy

InDesign CS4 har et nytt verktøy, Live Preflight, som gjør det mulig å finne produksjonsfeil, samt et fleksibelt lenkepanel for mer effektiv filintegrering. Med det nye verktøyet for innholdstilpasset skalering (Content-Aware Scaling) i Photoshop CS4 og Photoshop CS4 Extended, kan brukeren automatisk endre komposisjonen i et bilde når størrelsen endres, slik at viktige elementer bevares når bildet tilpasses sine nye mål. Mulighetene med Dynamic Link er forbedret i CS4 Production Premium. Brukeren kan nå flytte innhold mellom After Effects CS4, Adobe Premiere Pro CS4, Soundbooth CS4 og Encore CS4, slik at endringer vises umiddelbart uten krav til rendering.

3D-grafikk har en sentral posisjon i Adobe Creative Suite 4, hvor man kan måle, sette sammen og animere 3D-modeller ved hjelp av velkjente verktøy. I Flash CS4 Professional kan man nå legge tweens (bevegelsesinterpolering) på objekt som alternativ til keyframes, hvilket gir bedre kontroll over animasjonsattributtene. I Flash finner man også det nye Bone-vertøyet, som hjelper til å skape mer realistiske animeringer mellom lenkede objekt. I Adobe Device Central CS4 finnes mer enn 450 enhetsprofiler i et søkbart bibliotek, hvilket gjør det enkelt for brukeren å teste innhold som er utviklet for mobile enheter med de mange verktøyene i Creative Suite 4. Biblioteket oppdateres kontinuerlig med beskrivelser av mobile enheter fra ledende produsenter.

Innholdsbevisst forstørring og forminsking

En av de mest interessante nye funksjonene i pakken er innholdsbevisst forstørring og forminsking av bilder i Photoshop. Når man benytter seg av verktøyet analyseres bildet og programmet velger ut de mest relevante delene. Forminsker man et portrettbilde, beholdes for eksempel personene i bildet mens bakgrunnen skrumpes inn.

CS4

Pris og levering

Engelsk versjon av Adobe Creative Suite 4 og de tilhørende frittstående produktene blir etter planen klare til levering i oktober 2008. De selges gjennom Adobes forhandlere. Veiledende priser er:

  • Adobe Creative Suite 4 Design Premium: 15 770,-
  • Adobe Creative Suite 4 Web Premium: 13 390,-
  • Adobe Creative Suite 4 Production Premium: 14 980,-
  • Adobe Creative Suite 4 Master Collection: 22 080,-

Alle priser eks. merverdiavgift. Norske versjoner av InCopy CS4, InDesign CS4, Photoshop CS4, Photoshop Extended CS4 og InDesign Server CS4 vil være tilgjengelige i desember.

Adobe vil også tilby oppgraderinger av tidligere programvare. I en begrenset periode har kunder som benytter gyldig lisensierte versjoner av Adobe Creative Suite, Adobe Production Studio eller Macromedia Studio mulighet til å oppgradere til Creative Suite 4 for samme pris som tilsvarende oppgradering til CS3.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Zionxxx

damn, likte det nye designet til photoshop...og tabs..GUD!:p kommer til o gå mye kjappere med tabs...håper man kan dra layers fra en tab inn til en annen...noe som burde gå :p ..ok leste det nå..det går :p men men gleder meg sjukt håper skolen min skaffer de...tviler da men

keiserjohn

For noe jævla crap at apple droppet 64 bits carbon, og nå shipper ikke cs4 som 64 bits...

Nå blir det pc for de store filene.

admin

.. eller du kan skylde på Adobe som har hatt siden 2001 å begynne å flytte sine produkter til Cocoa. Jeg er glad for at Apple ikke har giddet å jobbe videre med Carbon. Det er gammel og utdatert teknlogogi som stammer tilbake fra dagene med Classic.

Det er synd at Adobe ikke har prioriert Mac-plattformen skikkelig de siste årene. Dessverre har det ikke fått de store konsekvensene for Adobe siden de egentlig ikke har noen konkurrenter.

keiserjohn

Adobe sin plan var å shippe cs4 som carbon app. Men apple droppet carbon Juni 07. Apple gadd ikke akkurat å fortelle utvikleren i god tid om planen, men uansett skulle nok carbon bare være en midlertidlig løsning.

Synd er det uansett, men er jo bare på de virkelige store filene, at forskjellen er mye.

admin

Adobe har fortsatt hatt siden 2001 å flytte seg til Cocoa. Det har ikke akkurat vært noen hemmelighet at Apple ikke har fokusert på Carbon.

Adobe burde ha påbegynt jobben vesentlig tidligere, men nå er det vel først CS5 vi får se i Cocoa med full 64-bitsstøtte.

Helt enig at det er synd. Macen burde være best på grafisk arbeid.

keiserjohn

Mac er best, og bare pga av arbeidsflyten, som får god hjelp expose, stacks, finder, mail app. Og alt det andre fine som er der.

Herman1

Noen som vet hvor lenge den korte perioden er, den som gjør det mulig å oppgradere?

Hilsen

casablanca

Hvor hen får man kjøpt studentversjonen?
Mener bestemt å huske at Apple store solgte alle Adobe pakkene, men nå får jeg bare opp instruksjonsbøker og annet ekstra om jeg søker etter "Adobe" på sidene deres.

Adobe har jo en studentbutikk, men der går det i Euro og da vet man jo ikke hvo mye det til slutt vil koste med svingende kurs (og om det blir sendt fra utlandet kan man få seg en hyggelig overraskelse med moms/tollgebyr i tillegg).

Så da lurer jeg på hvor hen i Norge man får kjøpt studentversjonen, og billigst mulig?

Jakobl

Noen som vet om cs4 vil støtte sRAW?

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS