Final Cut Studio support 101

Final Cut Studio

Final Cut Studio er stort sett ganske stabilt og fint, men problemer kan oppstå dersom man ikke tar noen forhåndsregler og følger litt med. I denne guiden kan du lære litt om hvordan få det beste ut av Final Cut Studio.

Har du ønsker/forslag til hva mer denne guiden skal ta for seg, send en e-post til thomas.berglund AT gmail.com

Vedlikehold

 1. Sørg først og fremst for å holde Macen frisk og oppdatert, og at den svarer til systemkravene til Final Cut Studio.
 2. Bruk alltid en annen disk enn systemdisken til mediefiler, og sjekk at du har nok ledig harddiskplass på mediedisken(e) din(e). Etter hvert som disken(e) fylles, vil datahastigheten bli dårligere. Man bør derfor prøve å unngå å fylle diskene mer enn 80%.

  Ved bruk av eksterne harddisker, bør man benytte firewire eller SATA-tilkobling og sørge for at disken er formatert som Mac OS Extended (HFS+).

 3. Ikke oppdater programvare dersom du har pågående prosjekter (ta i så fall backup av systemdisken før du prøver)

Det kan være lurt å laste ned oppdateringer til Final Cut Studio manuelt. På den måten kan man ta vare på oppdateringer til en senere anledning. Apple tilbyr nemlig av en eller annen merkelig grunn ikke noe annet enn de siste oppdateringene. Lag deg derfor en samling for hver gang Apple gir ut oppdateringer til Final Cut Studio. Da kan du senere selv kan bestemme akkurat hvilken versjon du ønsker å bruke, dersom du skulle ha behov for å installere Final Cut Studio på nytt.

Oppdateringer til Final Cut Studio, Mac OS X og QuickTime, kommer sjeldent samtidig. En Mac OS X eller QuickTime-oppdatering kan fort skape problemer for Final Cut Studio. Det finnes derfor noen kombinasjoner som passer bedre sammen enn andre. Her er noen anbefalinger:

Final Cut Pro Mac OS X QuickTime
6.0.5 10.4.11 / 10.5.5 7.5.5
6.0.4 10.4.11 / 10.5.4 7.5.5
6.0.3 10.4.11 / 10.5.4 7.4.5
6.0.2 10.4.11 / 10.5.2 7.3.1
5.1.4 10.4.11 / 10.5.2 7.3.1
5.0.4 10.4.11 7.3.1

Har du i tillegg et capture-kort fra AJA eller Blackmagic Design, bør du notere deg hvilken versjon av programvaren som er mest stabil sammen med de versjonene du har av Final Cut Pro, Mac OS X og QuickTime. Her har vi dessverre ingen direkte anbefalinger, da dette i tillegg avhenger av hva slags utstyr man har koblet til capture-kortet. Det kan være lurt å søke litt i Blackmagic Design og AJA-forumet på http://forums.creativecow.net/forums.php

Problemløsing

Etter mye bruk over lengre tid kan de merkeligste ting skje med Final Cut Studio. Da er noe av det første man bør prøve, å slette innstillingene til programmet det gjelder. Det finnes heldigvis noen programmer som kan hjelpe en med både backup og sletting av innstillinger. Backup av innstilinger er noe du bør gjøre etter å ha slettet innstillingene, og stilt inn alt på nytt. På den måten vet du at backupen din inneholder friske og gode innstillinger.

De tre mest kjente er:

 • Preference Manager (freeware)
  Dette programmet er nytt nå i 2008. Det er gitt ut av de samme som har laget FCS Remover. Preference Manager lar deg slette eller ta backup av innstillinger til alle programmer i Final Cut Studio. De to andre programmene, FCP Attic og FCP Rescue, gjelder bare for Final Cut Pro.

 • FCP Rescue (freeware)
  Dette programmet fungerer i skrivende stund dessverre ikke i Mac OS X Leopard. Det er ellers et fint lite program, som kan slette og ta backup av innstillingene dine til Final Cut Pro.

 • FCP Attic (shareware, $15)
  FCP Attic fra Chesapeake Systems, er det eneste programmet som koster penger. Det var tidligere gratis, men da versjon 3 ble lansert, kom Chesapeake med følgende triste melding: "FCP Attic is no longer 100% free :( In unlicensed mode, FCP Attic allows a user to trash his or her preferences but the backup and restore buttons are disabled. A valid license key is required to activate these features."

  FCP Attic lar deg velge hvor du vil lagre backups, men dette er en funksjon vi sannsynligvis snart også får se i Preference Manager.

Samme prinsipp gjelder for resten av programmene i Final Cut Studio.

 • Sjekk program- og maskinvarekrav
 • Slett innstillinger (bruk gjerne et av de tidligere nevnte programmene til dette)

Dersom du ønsker å installere hele Final Cut Studio på nytt, kan det enkelt gjøres ved først å avinstallere alt ved hjelp av FCS Remover. Etter det er gjort, er det bare å installere på nytt.

Har du problemer med Final Cut Studio som ikke lar seg løse ved av kaste innstillingene, eller ved å se på noen av artiklene som linkes til i denne guiden, da kan du selvfølgelig opprette en tråd i video-forumet her på Kreativ1.

Hold deg oppdatert

For å komme problemer i forkjøpet, er det lønnsomt å holde seg oppdatert på kjente feil og problemer. Apple har en stor database med artikler liggende på sine support-sider. Det publisers stadig nye artikler, og det kan fort bli vanskelig å følge med. Heldigvis gir Apple mulighet til å abonnere RSS-feeds. Se spesielt Apples RSS-feeds under New Pro Application Articles og Popular Articles for Pro Applications. Disse kan abonneres på i Safari eller hvilket som helst annet program med støtte for RSS. Vi vil spesielt anbefale NetNewsWire.

I tillegg har vi i denne guiden samlet en del linker til nyttige nettsider.

Programvarerelatert

Final Cut Studio

QuickTime

Maskinvarerelatert

Final Cut Studio

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

admin

Heftig artikkel thomas - her var det mye bra lesestoff :)

Lars-Kristian

Denne artikkelen burde vinne i1-konkurransen for Mai!

________
Dette kommer fra mannen bak blingstudio.no

martin

Hyggelig å høre, Lars-Kristian! Men administrasjonen er naturlig nok ikke med i trekningen. :)

 • Skriv ut artikkel
 • Abonner med RSS