Fra Final Cut Pro/Final Cut Express til DVD

Svært mange videoprosjekter skal en eller annen gang eksporteres til DVD for brenning. Denne guiden tar for seg hvordan dette best gjøres fra Apples Final Cut Pro/Final Cut Express (FCP/FCE). Fremgangsmåten for å få sequencen ut av FCP/FCE til komprimering er veldig lik, men de som bruker FCP som en del av Final Cut Studio har flere muligheter i forhold til komprimering og laging av DVD.

Det første man bør gjøre er å eksportere en QuickTime-fil fra Final Cut. Det gjøres på følgende måte.

1. Åpne sequencen du vil eksportere og sørg for at den er aktiv
2. Velg File-menyen -> Export -> QuickTime Movie (IKKE velg QuickTime Conversion)

Export to QuickTime-vindu

3. Skriv inn et ønsket filnavn i Save As-feltet og velg hvor du vil lagre
4. Sett Markers til DVD Studio Pro Markers

Da får du med alle Chapter Markers og Compression Markers du selv har laget, og i tillegg Compression Markers som FCP lager automatisk mellom alle klipp og overganger.

5. Skal man krysse av for Make Movie Self-contained eller ikke?

Man kan lage to typer QuickTime-filer når man velger Export -> QuickTime Movie på en sequence i Final Cut – Self-Contained eller Reference.

Self-Contained: En self-contained fil inneholder absolutt alt av video og lyd. Denne filen kan enkelt og trygt f.eks. flyttes fra en maskin til en annen, uten at man trenger å bekymre seg for at den ikke kan spilles av.

Reference: En reference-fil inneholder bare referanser til video-filene fra sequencen du eksporterte og tar derfor mye mindre plass. Dersom du rendret noe i sequencen din før du eksporterte vil referanse-filen også bare peke til der de ligger lagret. Dersom du ikke har rendret ting som trengs å rendres i sequencen din, vil render-filene bli lagt inn i reference-filen. Dette vil føre til at eksporteringen tar lengre tid og at filstørelsen øker. Alle lydspor og lydinnstllinger blir lagt til i reference-filen.

Ved å lagre som en reference-fil vil du spare mye tid og plass på eksportering (spesielt på store prosjekter). Det er nemlig bare pekere inni reference-filen som peker til mediefilene dine (untatt lyden), og de tar lite plass. Reference-filer er spesielt nyttige for kortvarig bruk, som f.eks. ved bruk av egne programmer (blant annet Compressor som vi tar kort for oss senere i guiden) til komprimering til DVD eller web.

Ulempen med reference-filer er at man er helt avhengig av å ha med mediefilene til reference-filen dersom man vil åpne den på en annen maskin. Derfor bør man velge Self-Contained dersom man skal sende filen til en annen maskin for vising eller komprimering.

Hva du bør velge avhenger av tid, harddiskplass, og om du vil kunne ta med deg QuickTime-filen for bruk på en annen maskin.

6. Trykk Save

FCP/FCE export-vindu

Bruker du Final Cut Pro 6 eller eldre, anbefaler vi å eksportere en QuickTime-fil fremfor å velge Export -> Using Compressor. Da kan man fortsette å jobbe i FCP mens man kan sette Compressor til å jobbe i bakgrunnen med å komprimere den eksporterte QuickTime-filen. Final Cut Pro 7 og nyere har støtte for bakgrunnseksport direkte til Compressor, så for best mulig kvalitet er det anbefalt fremgangsmåte.

VIKTIG: Har man mye grafikk og tekst i videoen sin, vil det derimot være en stor fordel å velge Export -> Using Compressor - spesielt om man jobber med DV-materiale. DV-codecen takler tekst og grafikk ganske dårlig, men når man velger å eksportere direkte til Compressor fra FCP, så vil Compressor behandle tekst og grafikk rett fra sequencen (tidslinjen) din, noe som vil føre til et bedre resultat når det gjelder tekst og grafikk.

Når filen er ferdig eksportert har du ulike valgmuligheter for å lage DVD, avhengig av hva du har av programvare. Har du Final Cut Express, vil det sannsynligvis være iDVD du kommer til å bruke til å lage DVD. Har du Final Cut Pro, vil du sannsynligvis bruke DVD Studio Pro til å lage DVD. Man kan også bruke iDVD selv om man bruker Final Cut Pro. Vi vil ikke gå detaljert inn på hvordan lage DVDen i iDVD eller DVD Studio Pro.

iDVD
Bruker man iDVD til å lage DVD, er fremgangsmåten ganske enkel. QuickTime-filen du eksporterte fra FCP/FCE kan du enkelt og greit bare legge til i iDVD på vanlig måte. Er derimot videomaterialet ditt anamorphic (widescreen, 16:9), er det ikke fullt så enkelt. Da må du en liten tur innom QuickTime Pro før du legger til filen i iDVD.

a) Åpne QuickTime-filen din i QuickTime Pro
b) Velg Vindu-menyen -> Vis filmegenskaper
c) Trykk på den øverste linja og velg Presentasjon
d) Fjern krysset for Tilpass blenderåpning til
e) Velg Video spor og trykk på fanen Visuelle innstillinger
f) Ta bort krysset for Behold proporsjoner
g) I feltet for bredde (det første) skriver du inn 1024 dersom det er DV PAL Anamorphic, og 853 dersom det er DV NTSC Anamorphic
h) Lukk Egenskaper-vinduet
i) Velg Arkiv-menyen og velg Lagre
j) Legg til QuickTime-filen i iDVD på vanlig måte i et widescreen-prosjekt

iDVD støtter opptil to timer med video. Kvaliteten blir ikke veldig god om varigheten på videoen ligger nærme denne grensen.

DVD Studio Pro
Skal du lage DVDen med DVD Studio Pro (DVDSP) kan du også bare hente QuickTime-filen direkte inn i programmet uten å gjøre noe særlig mer (du kan endre til 16:9 letterbox inni DVDSP hvis det trengs, så du slipper å gå innom QuickTime). Likevel vil vi heller anbefale en litt mer avansert fremgangsmåte (i hvert fall hvis det er mye videomateriale med lang varighet du skal lage DVD av). Vi vil anbefale å bruke programmet Compressor (som følger med FCP og DVDSP) til komprimering for DVD (MPEG2-komprimering). Fordelen med å bruke Compressor fremfor DVDSP til komprimeringen av QuickTime-filen(e) er at man har mye bedre kontroll og flere valgmuligheter. Spesielt viktig er muligheten til å lage AC3-lyd i stede for AIFF, som DVDSP lager. AC3-lydfiler tar mye mindre plass en AIFF som er ukomprimert. Dette gir mulighet for å øke videokvaliteten.

a) Åpne programmet Compressor
b) Legg til QuickTime-filen (drag&drop) i Batch-vinduet
c) Trykk på Settings-vinduet og finn frem til Apple > DVD > DVD: Best Quality 90 minutes eller 120 minutes avhengig av varigheten på videoklippet du skal komprimere
d) Dra mappen over på Batch-jobben din

Compressor DVD-presets

e) Høyreklikk (ctrl-klikk) på Source på både video og lyd-innstillingen, og velg hvor du vil lagre filene (Destination).
f) Gi Dolby 2.0 og MPEG-2-innstillingen samme Output Filename, slik at lyden følger med video i DVD Studio Pro
g) Marker Dolby 2.0-innstillingen (AC3)
h) I Inspector-vinduet under fanen Audio, sett Dialog Normalization til -31, og skru av alt under Preprocessing-fanen.

Dette gjøres for å hindre at lydnivået/dynamikken blir endret i den komprimerte filen, som det står i brukermanualen til Compressor. Forutsatt at du har lyden akkurat slik du vil ha den i QuickTime-filen din, så er dette noe du vil gjøre.

i) Marker m2v (video-innstillingen) og klikk på Frame Controls-fanen i Inspector-vinduet.
j) Skru på Frame Controls og sett Resize Filter til Better eller Best. Prøv først med Better og se hvordan du synes det blir. Denne innstilingen sørger for at nedskaleringen fra HDV til Standard Definition PAL DVD blir mye bedre enn ellers.
k) Trykk Submit i Batch-vinduet
l) Når Compressor er ferdig, hent .m2v-filen og .ac3-filen inn i DVDSP og lag din DVD på vanlig måte.

DVD Studio Pro Assets

Som du kanskje skjønner, er det svært mange innstillinger man kan endre på i Compressor. Det kan være forvirrende til å begynne med, men etter litt lesing i brukermanualen vil man raskt bli bedre kjent med programmet. Det som er så utrolig praktisk med Compressor er at man kan lage sine egne innstillinger og lagre dem som droplets. Det eneste man da trenger å gjøre er å dra QuickTime-filen man eksporterte fra FCP/FCE over på dropleten og så vil resten så og si gå av seg selv. Jeg vil anbefale å ta en titt på følgende video tutorial, for hvordan lage droplets: RippleTraining.com - The Art of Encoding using Compressor. En av smakebit-videoene "Click here to watch Using Droples" forklarer enkelt og raskt hvordan lage en droplet.

Mens Compressor komprimerer video kan man åpne DVD Studio Pro å begynne å lage menyer osv. Når Compressor er ferdig med komprimeringen kan man legge til video og tilhørende lydspor og brenne DVDen. Det er en stor fordel å bruke Compressor dersom man skal prøve å få plass til mye video på en vanlig DVD5-plate (4.7GB med plass til 4.37GB). Det er kjedelig å legge til mye video i et DVDSP-prosjekt for så til slutt å finne ut at det ikke er plass på DVDen. Det er mye enklere å regne ut plassbehov i Compressor. I Inspector-vinduet under Quality-fanen på MPEG-2-innstillingen man har valgt, står det faktisk regnet ut ca. hvor mange minutter med video det vil være plass til på en DVD-5-plate.

Både RippleTraining.com og Lynda.com har mange videoer om blant annet hvordan bruke Compressor og DVD Studio Pro. Hos Lynda kan du betale $25 og få tilgang til å se hvilke som helst av flere tusen videoer i en måned. Dette er en veldig rask og kjekk måte å lære seg nye programmer på, eller å lære seg programmer bedre.

Kilder:
Final Cut Pro User Manual
Compressor User Manual
DVD Studio Pro User Manual

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Thonhaugen

Flott guide! Skal benytte meg av denne ved neste anledning.

hiawatha

Dette hjelper mye!! Veldig bra guide!!!

ugh-ugh

appeltje

bra guide. Burde være til god hjelp for mange.

ruud

Denne GUIDEN hjalp meg virkelig til å forstå hva som er lurt å bruke til hva, men jeg har et spørrsmål som jeg håpper noen kan svare på.

Hvorfor blir reference filene mine så store?
Det topper seg litt når jeg har en palDV på 720x576 14min og 55sek, består av ca 10 klipp, alt er rendret og når jeg kjører den ut uten kryss på Make Movie Self-contained så blir fila 3,05 GB ???

thomasb

Er du sikker på at alt er rendret? Sjekk hva som er krysset av for i Sequence -> Render All. Sannsynligvis må du krysse av for Full, for så å rendre på nytt, for å få reference-filen mindre. Ved eksportering rendrer nemlig Final Cut ALT som ikke er rendret og legger til i den eksporterte filen, til og med filer som kan spilles av i Real-Time i full kvalitet (klipp med mørkegrønn renderlinje). Det er nok grunnen til at reference-filen din blir så stor. Man MÅ ikke rendre ALT før man lager reference-filer, men dersom man vil ha reference-filen minst mulig bør gjøre det først, men da blir kanskje også litt av poenget med å spare tid ved å bruke reference-filer borte :-)

annern

Denne guiden reddet nettopp dage... nei HELGEN min!

jonasc

Hei. Jeg leter etter muligheten for å eksportere filer med MPG endelse i fcp. Grunnen er at når jeg skulle levere M2V fil til en tv2 reporter, så klarte ikke han å laste in m2v i sin Sony Vegas software.

thomasb

Det du er ute etter, er altså en MPEG-2 Program Stream? Compressor 2.x kan dessverre ikke lage dette, men ved litt hjelp fra MPEG Streamclip er det ganske enkelt. Ta en titt på guiden: Fra Final Cut Pro til MPEG-2 Program Stream

Med Compressor 3, som følger med Final Cut Studio 2, har det endelig kommet støtte for å lage MPEG-2 Program Streams, og ikke bare Transport Streams :-)

En annen gang, vennligst ta spørsmål som ikke har med guiden å gjøre, i forumet.

Sprengstoff

Hei,

Tusen takk for en flott guide, til stor hjelp for meg, ble litt skremt av alle manuallene som fulgte med FCP 6.0. Men hva med dette :

Jeg digitaliserer en del fra vhs til dvd. Er det ikke mulig å ta capture direkte til mpeg2, ligge dette rett inn i dvd studio pro og ordne kapittelmarkører/menyer der? dette går jo fint på selv enkle programmer som pinnacle studio 10, men har ikke funnet ut av det på mac pro'en. Alt må rendres dobbelt, fikk f.eks sjokk over hvor tungvindt dette hadde blitt med imovie 08. Det tar mer tid å lage en dvd på vår nye macpro med FCP, enn det gjør på en 4 år gammel skranglekasse av en pc med pinnacle studio!

Hva er den raskeste metoden med FCP?

thomasb

Vennligst opprett en tråd om dette i video-forumet, da dette spørsmålet går litt utenfor tema for denne guiden :)

nkt

Har prøvd metoden over men den fungerer ikke når jeg skal lage DVD vha iDVD med DV PAL 16 9 video. Jeg eksporterer med QT conversion for å beholde 16 9. Bruker DV PAL og 16 9 som instillinger (Final Cut Express). Når filen spilles av med QT er bildet i 16 9. Så fjerner jeg avhukingen for "behold proposjoner i QT pro og lagrer (i breddefeltet står det 1024). Men åpner jeg filen igjen er avhukingen tilbake. Da blir det heller ikke 16 9 når jeg tar preview i iDVD.

thomasb

Poenget er at du IKKE skal bruke QuickTime conversion, men bare velge File > Export > QuickTime Movie. Videre åpner du QuickTime-filen i QuickTime Player, endrer størrelsen til 1024 slik som forklart i guiden, og til slutt må du velge Arkiv > Lagre i QuickTime Player, for at endringene skal tre i kraft før du legger den inn i iDVD.

Apple sier også at dette er fremgangsmåten for å få DV 16:9 anamorphic inn i iDVD: http://support.apple.com/kb/TS2179

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS