Fra DVD tilbake til datamaskinen

Har du noen gamle videoprosjekter brent som video på DVD som du gjerne skulle ha hentet inn på maskinen for redigering eller bruk i nye prosjekter? Denne guiden forklarer deg enkelt hvordan dette kan gjøres både i Mac OS X og Windows (skal visst nok også fungere gjennom Wine i Linux). Det beste ville selvfølgelig være å hente inn videomaterialet på nytt fra tape (originalkilden), men det er ikke alltid man har mulighet til.

For å hente inn video fra DVD trenger man et program for å konvertere .VOB-filer til et format som egner seg for redigering. MPEG Streamclip gjør denne jobben veldig bra, og ikke minst er programmet gratis. I tillegg trenger man QuickTime 7 (Pro-versjonen trengs ikke) og MPEG-2 Playback Component, for at MPEG Streamclip skal kunne lese .VOB-filene. Alle som har Final Cut Studio har MPEG-2-komponenten installert fra før. De som ikke har dette, må ut med 169,- for QuickTime MPEG-2-avspillingskomponenten.

1. Sett i DVDen du vil ha video fra og åpne den i Finder eller Explorer slik at du ser filene
2. Åpne MPEG Streamclip og dra VTS_01_1.VOB over i MPEG Streamclip-vinduet

MPEG Streamclip drag & drop

MPEG Streamclip vil da spørre om du vil åpne resten av .VOB-filene som hører til denne.

MPEG Streamclip Open all files?

3. Trykk Open All Files eller Open 1 File dersom du bare vil ha video helt fra begynnelsen av DVDen
(du kan eventuelt kopiere over alle VOB-filene til harddisken dersom du har harddiskplass, men det går fint å ta det direkte fra DVDen også)

4. Finn delen du vil hente ut fra DVDen
5. Plasser spillehodet der du vil klippet skal starte og trykk "i" for å sette et innpunkt
6. Plasser spillethodet der du vil klippet skal slutte og trykk "o" for å sette et utpunkt
7. Velg Edit-menyen og velg Trim
8. Velg File-menyen og velg Export to QuickTime...

Man kan også velge DV for å få en DV-stream, men da blir lyden også i DV-format, noe man gjerne ikke vil ha hvis man skal redigere filen f.eks. i Final Cut Pro. Skal man hente videoklippet inn i iMovie bør man velge Export to DV... og Compression -> DV (DV25).

Vil man ha lyden ukomprimert, må man velge Export to QuickTime...

Følgende innstillinger anbefales dersom prosjektet du skal hente klippet inn i er i DV PAL-format:

MPEG Streamclip Export to QuickTime settings

Dersom videoen fra DVDen er i 16:9 (widescreen) eller har progressivt bilde, kan man trykke på Options-knappen øverst i høyre hjørne av eksportvinduet, og velge det der. For progressivt bilde må man i tillegg krysse av for Deinterlace Video.

9. Dersom du har alle innstillinger slik du vil ha dem er det bare å trykke Make Movie og velge hvor du vil lagre
10. Når klippet er ferdig laget, kan det importeres i programmet du skal redigere i

Det er mange muligheter i MPEG Streamclip. Man kan enkelt konvertere MPEG-filer til alle mulige formater, man kan dele opp .VOB-filer i .m2v og .ac3-filer for direkte bruk i f.eks. Apples DVD Studio Pro, Man kan lage MPEG2 Program Streams, noe som ikke er mulig i med f.eks. Apples Compressor 2 som følger med Final Cut Studio (se guide).

Lykke til!

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

annern

Nå har jeg ikke testa om det funker enda, men tusen takk :D kommer garantert for å få bruk for dette en gang!

OleKristian

Dette var et nyttig program som jeg kommer til å bruke mye.
Veldig enkelt i bruk!

Får desverre opp noen striper når jeg konverterer, typisk når ting flytter på seg. Ser ikke ut som at stripene er på selve DVDen, kun når jeg eksporterer til DV. Noen tips?

thomasb

Er det interlacing du tenker på?
http://en.wikipedia.org/wiki/Interlace

OleKristian

(rødme rødme)
Jada.. det løste seg :-) hehe.

Klemte til med "Deinterlace video" og da ble det så meget bedre :-)

iBjorn

Flott guide, Thomas. Jeg bare lurer litt på hvorfor kommentarene ser ut til å være skrevet i 2006, et og et halvt år før guiden. Bug i Drupal eller?

btorbo

Change is good - you go first.

thomasb

Det er ikke noen bug nei. Det har vært en del spørsmål i forumet den siste tiden, om både brenning av DVD, og hvordan hente video fra DVD tilbake til datamaskinen. Opplyser stadig om disse guidene i forumet, så derfor ble de lagt ut på nytt på forsiden.

iBjorn

Sånn og forstå. Vel, en god ting kan ikke sies for ofte, antar jeg. Som sagt, en veldig bra guide.

:-)

btorbo

Change is good - you go first.

KJA

Jeg har fått gamle VHS-C over på DVD i MPEG-2 format. Har lastet ned Quick Time MPEG-2 avspillingskomponent og kan se filmene greit.
Har også lastet ned MPEG Streamclip og skal følge instruksjonen iguiden for å kunne få filmene over slik at jeg kan redigerer i iMovie. Men allerede ved punkt 2 stopper det: Hvor finner jeg "VTS_01_1.VOB" for å dra over i MPEG Streamclip-vinduet?

derez

Samme hvilken DVD jeg prøver, får jeg feilmeldingen "File open error: the first part of the file is not valid" hver gang jeg legger VTS_01_1.VOB til. Kommer ingen vei, jeg.

thomasb

Hva slags DVD prøver du å åpne? Denne metoden fungerer nok dårlig på DVDer som er kopibeskyttet.

mu

Takk for en virkelig god og grundig veiledning. Fulgte den hele veien etter å ha lastet ned nødvendig programvare, og det fungerte fint.

Jeg står likevel igjen med et stort problem.
Jeg har brent innholdet fra flere VHS-C taper over på DVD. Tapene er på ca 30 min, og derfor har jeg brent 3 eller 4 av dem på hver DVD. Når jeg skal spille av, kan jeg gå inn på "TitleMenu" og der er innholdet fra de 3 eller 4 tapene delt opp i titler som jeg så kan velge å se på.

Men, når jeg så skal konvertere DVD'ene, får jeg kun frem én "tittel", dvs. innholdet fra den første tapen. Jeg markerer VTS_01_1.VOB, VTS_02_1.VOB osv og drar over i MPEG Streamclip-vinduet. Men dette er altså kun innholdet fra den første tapen. Prøvde deretter å dra over VIDEO_TS.VOB, men denne inneholder jo kun selve "TitleMenu"-bildet.

Hvordan får jeg tak i alle titlene (innholdet fra alle de 4 tapene)?

Har et stort prosjekt foran meg, så håper på svar med en løsning ;)

marcuscoult

9d9e894462b2a516e04f7dece7ae9c22 kreativ1.no Hello! http://kreativ1.no/?c4e7594c9191,

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS