Mac kombatible videokameraer?

Mac kombatible videokameraer?

Innleggav Bjørn Bedsted » fre 22.06.2007 17:44

Hej alle

Jeg søger hjælp til at finde et videokamera med hard disk. Jeg havde bestemt mig for Sonys DCR SR190E, men fandt så ud af, at det ikke er Mac kompatibelt. En norsk pige i en Apple Shop i København sagde til mig, at problemet kunne løses med at købe en plugin "MPEG-2 Playback". Hun vidste dog ikke, om alle problemer dermed var løst, så hun anbefalede at spørge i dette forum. Kan nogen svare på, om dette plugin er en smart løsning, eller om det begrænser brugen af kameraet (jeg har ikke meget forstand på teknik) og jeg så lige så godt kan købe et andet. Jeg har et budget på 5-6.000 danske kroner (SR190E fandt jeg på nettet til 5.500 kr.).
medlem i 164 måneder
 

Innleggav thomasb » fre 22.06.2007 18:04

Hei, og velkommen til Video1! :)

Det finnes for tiden dessverre veldig få programmer som støtter formatene HDD-kameraer bruker (kanskje Sony Vegas støtter noen?). Apples MPEG-2 avspillingskomponent vil gjøre det mulig å konvertere filene fra kameraet til andre formater, men den gir deg ikke støtte for å kunne redigere filene direkte i programmer som Final Cut og iMovie. For å få til det, må man gjennom samme prosess som når man vil hente inn DVD-video (MPEG-2) tilbake til datamaskinen.

HDD-kameraer er sikkert fint dersom man ikke har planer om å redigere det man filmer. Vi får se hva som skjer fremover, men jeg tviler litt på at det kommer skikkelig støtte for slike kameraer i nær fremtid.

Jeg vil anbefale deg å se etter andre alternativer :)

Se heller etter et HDV-kamera som lagrer video på MiniDV, dersom du er ute etter å filme i "High Def". Se f.eks. på Canon HV20: http://www.camcorderinfo.com/content/Ca ... Review.htm

Jeg vil anbefale deg å lese hele anmeldelsen, men se kanskje spesielt på sammenligningen med andre kameraer av lignende type: http://www.camcorderinfo.com/content/Ca ... lusion.htm

Se noen videoeksempler her (PAL 25p):
http://www.dvinfo.net/conf/showpost.php ... stcount=19

(ja, jeg har litt lyst på dette kameraet selv, hehe)

Det koster mer, men er også kompatibelt med de fleste redigeringsprogrammer.

Hvilken Mac har du? Det skal en forholdsvis rask Mac til, for å redigere HDV.

Dersom du ikke vil bruke mer penger enn 6000 danske, vil jeg heller anbefale deg å gå for et godt DV-kamera, enn et vanskelig HDD-kamera. Du finner anmeldelser av DV-kameraer hos Camcorderinfo.com: http://www.camcorderinfo.com/d/Reviews& ... MiniDV.htm

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 210 måneder
 

Mac kombatibelt videokamera

Innleggav Bjørn Bedsted » fre 22.06.2007 23:39

Hej Thomas

Mange tak for imponerende god vejledning. Jeg tror jeg vil følge dit råd og kigge efter et MiniDV kamera. Jeg har kigget på et Sony DCR HC96, som ser meget fint ud. Jeg har en iMac G5 (fra 2005). Mon ikke den har kapacitet nok?

mvh
Bjørn
medlem i 164 måneder
 

Innleggav thomasb » lør 23.06.2007 11:43

Hvilken iMac G5 har du? Hvilke spesifikasjoner har den? Hvilket videoredigeringsprogram tenker du å bruke? iMovie HD? Final Cut Express/Pro? Hvilken versjon?

En iMac G5 vil fungere glimrende til redigering av DV-video. Dersom du ønsker å gå for et HDV-kamera (som forøvrig også kan ta opp i vanlig DV), bør du sørge for at iMacen din har 2GB ram. Det du uansett bør ha, samme om du skal redigere DV eller HDV, er en ekstern harddisk dedikert til video. Da kan den interne harddisken jobbe med å kjøre operativsystemet og programmer, mens den eksterne harddisken kan ta seg av videoavspillingen.

Dersom du velger å gå for et HDV-kamera, vil det være en stor fordel å gå for Canon HV20, da det kan skyte i 25p-modus. Da slipper du å deinterlace dersom du vil komprimere video f.eks. for web.

Ytelsesmessig vil du nok ha mest glede av å redigere DV fremfor HDV, på en iMac G5.

Sony DCR HC96 ser jo ut som et fint DV-kamera i den prisklassen du er ute etter, men det har bare 1CCD. Har du sett noe på Panasonic sine 3CCD DV-kameramodeller?

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 210 måneder
 

Innleggav quadra800 » lør 23.06.2007 11:52

Hva med Panasonic NV-MX500? Det er et veldig bra kamera for å være i DV-klassen. Det eneste som er synd med det er at det har farge-VF, men det kommer neppe til å være noe stort problem for en som ikke planlegger å kjøre lysinstillingene manuellt.
Jeg har kameraet selv, og er veldig fornøyd med det. Legg merke til at det har optisk bildestabilisator.

Brukerens avatar
medlem i 177 måneder
 

Innleggav thomasb » lør 23.06.2007 12:35

Det er vel et ganske gammelt kamera, er det ikke? Kanskje du mente Panasonic NV-GS500?

Her er to anmeldelser av det:
http://www.simplydv.co.uk/Reviews/panas ... gs500.html
http://www.camcorderinfo.com/content/Pa ... Review.htm (PV er vel NTSC-utgaven av kameraet?)
Camcorderinfo.com skrev:It is again interesting to note that, when we compared Sony’s top-of-the-line DCR-HC96 to Panasonic’s PV-GS300, we still gave Panasonic the edge. The PV-GS500 ends up even further ahead of the Sony for reasons you can probably guess: much better manual control, more features, a non-proprietary audio jack, and a cheaper still media (SD cards vs. MemoryStick Duos). On the other hand, the Sony is generally easier to use – partly as a result of fewer features – and does have an Easy Mode with great automatic controls.

NV-GS500 koster ca. 7500 danske, og da kan man kanskje like greit spare litt til å heller gå for Canon HV20 til rundt 9000 danske? :)

Ta også en titt på hvordan Panasonic NV-GS320 er i forhold til Sony DCR HC96:
http://www.camcorderinfo.com/content/Pa ... Review.htm
http://www.macworld.com/2007/05/reviews/pvgs320/
http://www.camcorderinfo.com/bbs/showth ... p?t=137489

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 210 måneder
 

Innleggav Bjørn Bedsted » lør 23.06.2007 14:49

Tak igen, Thomas, og tak også til quadra800.

Jo mere jeg kigger rundt desto mere overbevist bliver jeg om, at Sonys DCR HC96 er det bedste valg i det prisleje. Hvad betyder det, at det kun har 1CCD? Jeg har kigget på de anmeldelser, du linkede til og det ser ud til, at folk vurderer HC96 til at have højere billedkvalitet en Panasonics 3CCD kameraer, men det er godt nok svært at vurdere.

Min G5 har 1 GB ram og en processor på 1,9 GHz, så den ville måske have svært ved at trække HDV?

Jeg har ikke overvejet, hvilket redigeringsprogram, jeg vil bruge, men regnede med, at man skulle bruge iMovie. Men det er måske bedre at bruge noget andet.

Den eksterne harddisk er også et godt råd. Kan du anbefale en billig løsning?

mvh
Bjørn
medlem i 164 måneder
 

Innleggav thomasb » lør 23.06.2007 15:34

Du kan lese litt om 3CCD på http://en.wikipedia.org/wiki/3CCD

Din iMac G5 vil nok klare HDV, men med 2GB ram vil den få mer å gå på. Apple nevner følgende systemkrav for HDV-redigering i iMovie HD.
Apple skrev:High-definition video (HDV) requires 1GHz G4 or faster and a minimum of 512MB of RAM

http://www.apple.com/support/imovie/

Hvilken versjon av iMovie har du? iMovie er veldig enkelt og greit å bruke. Det er veldig godt integrert med resten av programmene i iLife, men det har også sine begrensninger. Jeg vil anbefale deg å se på Final Cut Express HD i tilegg, og se om det er funksjoner der du ønsker, som ikke er tilgjengelig i iMovie.

Se disse to presentasjonene, les litt hver på hver av sidene og prøv sammenlign de to programmene:
http://www.apple.com/dk/finalcutexpress/quicktours/
http://www.apple.com/dk/ilife/quicktour/imovie/

Jeg vil anbefale deg å kjøpe en ekstern firewire-harddisk, til videoredigering. Etter hva jeg kan se, har din iMac G5 to firewire 400-porter: http://support.apple.com/specs/imac/iMac_G5.html

LaCie 500GB Triple Extreme II (eller 320GB-modellen), er å få kjøpt flere steder. Jeg vet ikke hvilke danske nettbutikker som selger de, men jeg vet Humac selger dem: http://www.humac.dk/produkter/produktka ... harddiske/

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 210 måneder
 

Innleggav quadra800 » lør 23.06.2007 16:08

ThomasB: Nei, jeg mente NV-MX500. Jeg liker ikke GS500, da er nok heller GS400 et bedre valg.(syns jeg)

I kameraer med 3CCD er det en CCD-brikke for hver farge(rød, grønn, blå).
I kameraer med 1CCD er det bare en CCD-brikke for alle fargene(rød, grønn, blå).
Det sier seg selv at det er bedre å ta opp kanalvis enn alt på en gang.
Jo større bildebrikken er desto bedre er kameraet til å filme i dårlige lysforhold, og hvis ikke jeg tar feil er brikkene i GX-serien ganske store til consumerkamera å være.

Hvis du vil ha en stillegående disk med bra tilkoblingsmuligheter burde du ta en kikk på WesternDigitals MyBook Pro. Den har både FireWire 400(noen ganger også kalt i.Link), FireWire 800 og USB 2.0.

Lykke til med kamerakjøp. :-)

EDIT:Hvis du lurer på praktiske ting om diverse kameraer kan det godt hende http://www.camcorderinfo.com/ kan hjelpe deg. De har veldig gode og kompetente reviews.
Og jeg må advare deg mot Sonys consumerrettede kameraer. De har (uheldigvis) touchscreen, noe som gjør at før eller siden er skjermen så full av fett og drit og skraper og gud vet hva at du ikke ser noen ting på den.

Brukerens avatar
medlem i 177 måneder
 

Sony HDR-HC7E

Innleggav KnutRa » søn 24.06.2007 10:15

Er det noen her som har erfaring med bruk av Sony HDR-HC7E på Mac?
medlem i 160 måneder
 

Innleggav thomasb » søn 24.06.2007 11:37

Det bør gå helt fint. Jeg har ikke prøvd selv, men har søkt litt rundt på nettet og lest om flere som bruker det kameraet med Mac.

Man trenger bare å gjøre det riktig. Se f.eks. på følgende innlegg i Apple Discussions, for hvordan få det til med iMovie HD 6: http://discussions.apple.com/message.js ... 35#4414535

For å hente inn HDV i Final Cut Express, se følgende artikkel og brukermanual:
http://www.rippletraining.com/capturing_hdv.html
http://manuals.info.apple.com/en/Final_ ... Manual.pdf (se Working with HDV)

For å hente inn HDV i Final Cut Pro, se følgende dokumenter og artikler:
http://manuals.info.apple.com/en/FCP6_H ... ormats.pdf
http://manuals.info.apple.com/en/FCP5_H ... ormats.pdf
http://images.apple.com/finalcutstudio/ ... DV_FAQ.pdf
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=301715
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=301599
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=301405

Dersom du ikke allerede har kjøpt kameraet, vil jeg anbefale deg å ta en titt på hvordan det måler seg opp mot Canon HV20: http://www.camcorderinfo.com/content/So ... lusion.htm

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 210 måneder
 

Bedre?

Innleggav KnutRa » søn 24.06.2007 17:41

Takk for raskt svar. Jeg har ennå ikke kjøpt kameraet, men det var en favoritt før helgen...
Egentlig kan jeg bruke ennå tre - fire lapper på nytt kamera (inntil 15000), men spranget mellom de til 10' og neste størrelse er dessverre så veldig stort.
medlem i 160 måneder
 

Innleggav thomasb » søn 24.06.2007 19:51

Den store fordelen med Canon HV20, sammenlignet med andre kameramodeller i samme prisklasse, er slik jeg ser det, muligheten til å skyte i 25p (se link til videoeksempler i mitt første innlegg i denne tråden). Interlacingen er bare en stor plage hvis man ønsker å se det ferdige resultatet på en datamaskin/web.

Det er i tillegg en hel del annet kult med Canon HV20:
http://www.dvxuser.com/jason/hv20/
http://www.hv20.com/showthread.php?t=180

Administrator
Brukerens avatar
medlem i 210 måneder
 

Innleggav gunleik » søn 24.06.2007 22:29

thomasb skrev: Interlacingen er bare en stor plage hvis man ønsker å se det ferdige resultatet på en datamaskin/web.


Interlacing er en pest og en plage om man skal se resultatet på noe annet enn en SDTV, f.ex en nyere plasma eller LCD-TV.

Det er fremdeles ingen som har klart å forklare meg vitsen med 1080i 50 annet enn at båndbredden er den samme som for 720 p25, men hva hjelper det, så lenge absolutt alt du kan se HD-bilder på er progressivt og interlaced ser ... eh ... ganske crappy ut på dem.

Nuvel.

Gunleik

Brukerens avatar
medlem i 170 måneder
 

Innleggav Bjørn Bedsted » man 25.06.2007 9:35

Tak quadra800 og Thomas

Jeg hælder nu mod at købe Panasonics GS320, men jeg forstår bare ikke, hvorfor de siger i kommentaren på http://www.camcorderinfo.com/bbs/showth ... p?t=137489 at "If you can afford the HC96 then I would choose it. At daylight it is almost as good as the GS320 but in low-light it is much better." Var det ikke netop meningen, at de 3CCD også skulle give bedre optagelser i lav belysning?
medlem i 164 måneder
 

Neste

Returner til KameraHvem er i Forumene

Registrerte brukere: Google [Bot]