Etterbehandling av foto i Adobe Photoshop CS3

Fra kamera til print - digital etterbehandling av foto

Du har vært ute med ditt nye digitalkamera og tatt noen bilder du syns er veldig bra, men kunne vært bedre. Du ønsker å forbedre fargene, kanskje skarpe opp litt, og gjøre bildet klart til print. Hva gjør du? Jo, du leser denne guiden.

Krav

En PC eller Mac, Adobe Photoshop (jeg bruker CS3, men de fleste av funksjonene finnes i eldre versjoner også.)

Steg 1 - Ta bildet

Photoshop gjør ikke underverker. Et bilde som er ute av fokus, eller mye under/over-eksponert kan ikke helbredes. Sørg for at bildet er så korrekt eksponert som mulig, og at motivet er i fokus. Ta bildet i så stor oppløsning som kameraet tilbyr. (Det beste er å ta bildet i RAW-format hvis kameraet ditt tilbyr dette, men RAW-konverteren er ikke inkludert i denne guiden.)

Steg 2 - Åpne dette bildet i Photoshop:

File -> Open. Avhengig av hvor stort bildet ditt er, view det på enten 25%, 50% eller 100%. 16,7% osv gir dårlig gjengivelse. Når du åpner bildet ligger det som et låst background-layer som vi ikke kan jobbe med. Høyreklikk på layeret å velg "Duplicate Layer" eller ctrl/eple+j for de som liker shortcuts.

Steg 3 - Justering av lys/kontrast:

Det første vi gjør med bildet er å justere lysforholdene, kurvene og kontrasten i bildet. Det er hovedsaklig to verktøy vi bruker til dette: Levels og Curves. For å gjøre dette kan vi klikke Image -> Adjustments - Levels/curves, men det gjør vi ikke. Vi lager Adjustments Layers, som er en mye bedre måte å jobbe på.

Klikk:
Layer - New Adjustment Layer - Levels da kommer denne boksen opp:

Her velger vi mode: Luminosity (Dette er for å ikke påvirke fargene, bare lysforholdene.)
Klikk ok.
Da ser du denne boksen:

Her har vi 3 "sliders". Den svarte er for det mørke i bildet, den gråe er for mellomtonene, og den hvite er for det lyse. Lek deg litt med alle tre. Husk, ikke overdriv. Klikk ok.

Klikk Layer -> New Adjustment Layer -> Curves. Her også velger du mode: Luminosity.
Nå ser du denne boksen:

Her er det veldig viktig at du ikke gjør for store endringer. Gå for en svak S-form.
Klikk ok.

Nå ser du at du har to layers oppå bilde-layeret ditt. Vi kan endre på Adjustments-layerene ved å dobbeltklikke på layer-thumbnailen som ser ut som en halvt sort og halvt hvit sirkel.

Steg 4 - Justering av fargene:

Her skal vi også bruke to forskjellige verktøy: Channel Mixer og Selective Color. Du går frem på akkurat samme måte:
Layer -> New Adjustment Layer -> Selective Color men her lar du mode stå på normal. I Selective Color kan du justere hver enkelt farge i bildet. Lek deg litt rundt og finn ut hva du mener er best.
Så velg Layer -> New Adjustment Layer -> Channel Mixer, mode normal. Channel Mixer brukes til å velge hvor mye av hver farge du vil ha i bildet ditt. Her er det veldig små forandringer som skal til.

Nå har du justert helheten til bildet. Men hva om du vil justere f.eks. lysfoholdeldene i bare én del av bildet? Da lager du et nytt Curves adjustments layer, mode luminosity. Så justerer du kurvene slik at den delen av bildet blir slik du vil den skal være, ikke bry deg om resten av bildet. Klikk ok. Så velger du Svart forgrunnsfarge, finner frem brush-tool, og velger en brush med soft kanter. Så bare maler du over de områdene i bildet som ikke skal påvirkes av curves-layeret. Smart ikke sant?

Det som gjør dette mulig, er en funksjon ved navn masker. Adjustments-layers får automatisk en maske. I en maske er det slik at det som er hvitt er synlig, mens det som er svart er usynlig/gjennomsiktig. Mer trenger du ikke å vite, det ligger en annen guide om masker her ett sted.

Steg 5 - Oppskarping:

De fleste bilder kan ha godt av litt oppskarping. I CS3 bruker vi filteret Smart Sharpen. Klikk på bildelayeret ditt, det som trolig heter Background copy. Så velger du Filter - Sharpen - Smart Sharpen. Radius bør ligge rundt 1,5 i de fleste tilfeller. Hvertfall ikke noe mye mer. Dra amount-slideren til du er fornøyd, og velg ok. Smart Sharpen har flere valg, men de er avanserte og unødvendig for de fleste amatører.

Steg 6 - Utskrift

Oppløsningen på bildet ditt avgjør hvor stort du kan printe med god kvalitet. Her er en ca tabell:

3 mpx: Maks A4
4-5 mpx: Maks A3
6 mpx: Maks 60 x 40cm
10 mpx: Maks 90 x 60 cm (standard kinoplakat)

En annen ting er resolution, som er antall piksler per tomme. Når du skal printe bør dette tallet være rundt 300 for store utskrifter. Dette endrer du på Image -> Image Size.

En annen lur ting ved tanke på printing, er å kalibrere skjermen din slik at den er mest mulig korrekt. Det er alltid kjipt hvis bildet ditt ser bra ut på skjermen, men er mye mørkere/lysere på papiret. Skjermkalibreringsverktøy følger som regel med skjermen du kjøpte, hvis ikke kan du alltids finne noen på internett.

Håper dette var til nytte for noen!

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

KjH

Dennne prosedyren så veldig fornuftig ut :) Gleder meg til å prøve den ut på et eget bilde..

ringo55

Flott gjennom gåing av dette..

vil dele med alle som leser dette om www.moderskeppet.se en svensk side som er super dyktige på Photoshop.
har kjøpt dvd fra dem hvor man lærer masse.
kan også laste ned og se div ting på hjemmesiden.

Krusesfoto
http://www.thomaskruse.org
http://www.krusesfoto.no

iMac 24" 2.8Ghz Extreme / 4GB Ram / 1 TB Disk WOW I LOVE IT

palelnan

Det er av og til bedre å bruke Hue/Saturation til fargene, spesielt hvis man føler at Selective Color ikke gjør susen. Image > Adjustments > Hue/Saturation, og deretter velge en grunnfarge fra den øverste rullegardinsmenyen.

Av og til er det ingenting som fungerer, og da er Color Balance ofte løsningen.

Alle måtene å jobbe med farger på kan få til det meste, men av og til er noe bedre enn noe annet.

F.eks. gule tenner: merk tenner grovt med lasso - Hue/Sat - Yellows - skru ned Saturation. (og kanskje litt opp på lightness)

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS