Videoformatet WebM


WebM er et videoformat det har blitt snakket mye om siden Google lanserte formatet som open source under Google IO. Det Google gjorde var å kjøpe opp en video codec som heter VP8 for deretter å sette den sammens med lydcodecen Vorbis. De har så pakket det hele i et nytt containerformat med filendelsen .webm.

WebM er først og fremst et sluttformat som fungerer godt for visning av video på web og andre forbruker enheter som har begrenset båndbredde/lagringskapasitet.

Det har versert en del rykter frem og tilbake i media om formatet er utsatt for søksmål fra andre patternterte codecer. Med Google som grunnstein bak formatet og med støtte fra blant annet Opera og Firefox kan det bli vanskelig å sette en stopper for WebM.

Videoformatet spilles av direkte i Opera 10.60, Firefox 4 eller Internet Explorer 9 eller nyere. Man trenger ikke lenger være avhengig av en flash avspiller eller at brukeren har QuickTime installert. For å konvertere til det nye formatet er det foreløbig litt dårlig med alternative verktøy. Det eneste GUI baserte programmet som er tilgjengelig for både Windows og Mac er Miro Video Converter. Miro mangler inn til videre innstillingsmuligheter for justering av kvalitet eller størrelse.

Siden formatet er helt nytt er det heller ikke støttet ordentlig enda på webservere. Dette er noe vi raskt kan fikse på Apache servere med en liten linje i .htaccess filen.

.htaccess:

AddType video/webm webm

Det denne linjen gjør er å aktivere hvordan nettleseren blir servert .webm filer fra serveren. Kommenter gjerne hvordan dette gjøres på en Windows web server da jeg kun har Unix-baserte servere for hånden.

Du kan lese mer om WebM på prosjektets hjemmeside. Hvis du vil ta del i utbredelsen av formatet og litt teknisk informasjon bak formatet kan du melde deg på mailing listen.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

Henrik Lied

For å få det heile til å fungere under nginx, legg til video/webm webm; i types-deklareringa i /etc/nginx/mime.types:

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS