Apple lanserer Aperture 3

Aperture 3

Etter lang tid uten oppdateringer, slapp Apple endelig i dag en ny versjon av deres profesjonelle fotoprogramvare Aperture. I Aperture 3 har Apple inkludert over 200 nye funksjoner, deriblant ansiktsgjenkjennelse (Faces) og geo-tagging.

Aperture 3 lover over 200 nye funksjoner, men de største funksjonene er utvilsomt støtten for Faces, Places, Brushes og forhåndsdefinerte innstillinger.

Millioner av mennesker elsker å bruke iPhoto for å organisere, redigere og dele sine digitale bilder. Aperture 3 er beregnet for både fagfolk som redigerer og administrere massive bibliotek av bilder og iPhoto-brukere som ønsker å ta sine bilder hakket videre.

uttalte Apples Phil Schiller i en pressemelding.

Faces er en funksjon som iPhoto har hatt lenge, men som storebror Aperture ikke har arvet før i denne nye utgaven. Faces fungerer som på iPhoto, det vil si at Aperture autmatisk prøver å gjenkjenne ansikter i dine fotografier og deretter kategorisere fotografier etter personer i bildene. Nytt i Aperture sin Faces-støtte er muligheten for å se bilder med ukjente fjes, en funksjon mange gjerne også vil se i iPhoto.

Faces til Aperture

Ikke nok med at Aperture har fått Faces fra iPhoto, så har storebror også fått med seg "Places" - geotaggingsfunksjonen som gir deg mulighet til å plassere bilder på et innebygd kart (levert av Google Maps). Hvis kameraet har GPS og geotaggingstøtte gjengis bildene dine automatisk på kartet, hvis ikke kan du legge inn dette manuelt eller bruke en ekstern GPS-enhet.

Places til Aperture

Sist, men ikke minst, så har Aperture også fått brushes. Brushes gir deg preis kontroll over redigeringen av bildene og er perfekt til retusjering og forbedring av bildene. Brushes kommer også med ferdige innstillinger for for eksempel retusjering av hud - en prosess mange fotografer gjør.

Brushes til Aperture

Aperture 3 inkluderer også en ny funksjon for å skape relativt avanserte lysbildeserier. Den nye funksjonen gjør det enkelt å lage lysbildeserier vevet sammen av bilder, lyd, tekst og HD-video. Du kan velge en av seks Apple-designede temaer eller velge din egen overganger, bakgrunner, titler og lydspor.

Aperture 3 koster NOK 1690,- og er tilgjengelig fra Apple Store og Apple-forhandlere fra og med i dag.

Tags:

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

hansingehagen

Det ser ikke ut til at man kan oppgradere online .... ganske irriterende.

morgoth

Ser ut som om du kan velge oppradering til høyre rett under legg i handlekurv knappen.
Pris: 849,-

hansingehagen

Ja, det er opgraderingen jeg kjøpte ... men, fikk ikke lastet ned eller lisensnøkkelen online .. jeg må fortsatt vente til pakken dukker opp i posten ... rundt 15. februar

morgoth

ah...skjønner, og er enig.
Digital levering burde være på plass som en opsjon i 2010 uten tvil.
Spesiellt med tanke på Apples "grønne profil", man trenger ikke embalasjen ei heller transporten.

hansingehagen

Det verste er at Apple har hatt digital levering på Aperture 2 ... tidligere.

BlueWaste

Så det sender ikke lisensnøkkelsen over epost? Vel, der mistet de min spontane 1-Click-Buy. Når jeg må sitte i vent på posten utløser dette tanker som "Trenger jeg dette?", "Kommer nok snart i butikken!"

hansingehagen

Jeg har bare fått en email som seier at produktet blir levert mellom 15 og 17. februar ...

BlueWaste

Etter å ha tenkt meg om, så er det ikke så fryktelig at den kommer i posten. For jeg nekter å tro det tar over 30 dager å levere pakken i posten, og i mellomtiden har du "Aperture 3 Trial" nøkkelen som du kan få tilsendt via epost.

Alt ordner seg for snille karer. Hvertfall når man får tid til å tenke seg litt om :-)

SRD

Noen som har fått mail med 30-dagers lisens? Jeg har bestilt en trailversjon uten å ha fått noen mail :/

BlueWaste

Bestill fra Apple Store US. Fikk ikke nøkkel fra den norske.

http://www.apple.com/aperture

SRD

Takk, det fungerte :) Da får jeg bruke trailversjonen til oppgraderingen kommer i posten

thepatrix

Fikk følgende feilmelding når jeg skulle importere mitt iPhoto (iLife'08)bibliotek: http://grab.by/2iFk

Ganske irriterenede. Det betyr at man må både kjøpe iLife'09 og Aperture 3 - og da blir det litt penger av det.

Ellers kan man jo importere hele biblioteket folder for folder - hvis man har et par timer til overs.

The Patrix

djhalleu

@the patrix

Eg har ilife 08, eg tenkte at eg skulle prøve ut aperture.

Det er i beste fall en tabbe av Apple å ikke skrive at ilife 09 er påkrevd. Skuffende!

Dette er kravspecs via apple.com

System requirements

Mac OS X v10.5.8 or v10.6.2 or later
One of the following Intel-based Mac computers:
Mac Pro
MacBook Pro
MacBook
MacBook Air
iMac
Mac mini

Caution

Jeg avbestilte nettopp Aperture 3 og skal prøve dette: http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2330159&tstart=0

hansingehagen

Er vi heldige så får vi en aktiveringskode for oppgraderingen i mail i løpet av 24 timer ....

Aperture Trial - Upgrade Activation Key
Serienummer for å aktivere oppgradering
Aktiver øyeblikkelig prøveprogramvaren med programmer, prøveprosjekter og elektronisk dokumentasjon

kr 849,00
Aktiver prøveprogramvaren øyeblikkelig.
Sendes ut: Within 24 Hours via emai

measin

iPhoto ´08 skal være versjon 7,xx så skule da fungere med Aperture. Tenker det eventuelt er et problem med prøve versjonen av Aperture som jo heller ikke tillater import av Aperture 2 biblotek.

Torbjørn Vik Lunde

Oppgradering online fungerte perfekt og nå er «up and running».

Veldig fornøyd med denne oppdateringen. Har akkurat passe med nye ting som gjer at eg får fleire muligheter, uten at programmet oppleves like kompleks og rotete som Lightroom.

Særleg denne multimedie-video-lyd-kollasj funskjonen ser eg fram til. Har ofte hatt lyst til å lage slike, men vært veldig usikker på hvilke verktøy jeg skulle brukt.

Talle

Jeg har kjøpt oppgradering online, lastet ned. Og aktiveringskoden kommer iløpet av få minutter.

Men for de av dere som ikke har oppgradert enda så ville jeg ventet om jeg var dere. Det florerer av bugs i programmet foreløbig (selv om det allerede har kommet en oppdatering), så jeg har bare lagt ned programmet og lar det ligge inntil det fungerer som det skal. Jeg tar ikke sjansen på å rote til bildearkivet mitt.

Synes det er for dårlig av apple at dem skal slippe programvare i denne klassen som inneholder så banale feil (det handler om ett keyword vindu som popper opp, og låser keyword delen slik at du må stoppe / starte programmet igjen, det handler om at du ikke får slettet bilder (dem slettes ifra arkivet med ikke ifra disken osv).

nathmac

Takk for tipset da venter jeg en liten stund til, har jo ventet så lenge allerede så det får jeg klare. Er mest spent på video biten. Spent på om jeg slipper å bruke iMovie for arkivering av video..

Talle

Den delen er jeg også veldig spent på. Men jeg har ikke turt å teste den enda. Det kom en oppdatering igår kveld som omhandlet en feil med video delen i programmet, så jeg venter ihvertfall noen dager til og ser om det kommer rapporter om flere problemer, og evt. nye oppdateringer.

djhalleu

@measin

Ok. Tøft det var bra. Trur likevel eg skal prøve å teste ut selve programmet uten å fikle med iphoto. Eg har ikke bruk for aperture i hverdagen, men eg har lyst å prøve hva de kan klare.

Cybbe

Skal sterkt vurdere å migrere fra iPhoto til denne utgaven av Aperture. Har holdt litt tilbake tidligere da jeg enkelte av konsumentfunksjonene (Places, Faces, Slideshow) ikke har vært implementert i Aperture. Det virker som om at man nå ikke mister noe om man flytter over biblioteket, som definitivt er et pluss. Når Lightroom 3 lanseres (går ut av beta), blir det en ny vurdering av hvilket program som egner seg best for RAW-editering. Er litt skeptisk til å låse meg til plattformer, og LR virker derfor som et litt tryggere langsiktig valg (samtidig som Adobe er mer hengitt til slike produkter enn Apple).

SRD

Jeg synes dette var en stor og god oppgradering som fikset alt jeg savnet med 2.0 (bortsett fra innebygget HDR-funksjon). Mye nytt, en god del raskere, og enda mer brukervennlig.

Cybbe

Noen som har sammenlignet RAW-konverteringen med den i Lightroom 3 beta? LR3-konverteringen skal inneholde betydelige forbedringer, og er interessant hvordan konkurransen matcher dette.

SRD

Får mye mer info fra filene i Aperture 3 enn 2. Har ikke undersøkt så mye enda, men får blant annet fokuspunkt. Hvordan det er i forhold til Lightroom vet jeg ikke.

Cybbe

Tenkte ikke på informasjon per se (men det er selvsagt nyttig), men hvordan kvaliteten på RAW-konverteringen er, støydemping etc.

thomhess

Jeg lastet netopp ned Aperture 3 Trial. Hvordan overfører jeg alle bildene fra Aperture 2 til den, selvfølgelig med all redigering og forbedring fra tidligere?

kattunge

Det er nok ikke mulig med trial-utgaven. Du må kjøpe oppgraderingen før det er mulig å bruke Aperture 2's bibliotek. Du kan eksportere noen Masters fra Aperture 2 for å teste med Aperture 3 trial.

svar

MAn kan importere alle bilder fra A2 bibiloteket, men det må da importeres i trial bibiloteket, noe som tar laaang tid vist man har en del bilder.

Mega_Therion

Ikke oppgrader fra A2 til A3 nå! A3 er fullt av bugs og har gjort biblioteket mitt helt ubrukelig. Skam dere Apple, som lanserer så dårlig testet programvare! Les mer på Aperture-forumet på apple.com
:-!

cladi

Hmm... jeg har importert 53.000 bilder til Aperture 3.0, og det gikk knirkefritt. Men jeg slo av Faces-funksjonen før import. Det tror jeg gjorde susen.

ingarsorensen

Aperture 3 er et fantastisk program som tar Aperture et langt steg videre, samtidig som man nå har tatt med godbitene fra iPhoto som gjør at men kan droppe IPhoto fra nå av.
Imidlertid er det en del grums som gjør at man tar en stor risiko i det men overfører arkivet fra Aperture 2 til Aperture 3. Man KAN eksportere Ap2-prosjektene til en egen mappe på Macen og deretter importere disse fra Aperture 3 og man KAN være heldig med overføringen, men det beste er nok å vente til problemene er rettet.
På Aperture discussions finnes det mange som har vært heldige, og mange som har vært uheldige;
http://discussions.apple.com/category.jspa?categoryID=184

SRD

Hvis en har lagret RAW-filene i egne mapper er det jo ikke noe problem å ta kopi av Aperture 2 bibilioteket før en installerer Aperture 3. Da vil det vel ikke være noe risiko?

639me

noen som vet om fotobok-funksjonen er eller vil bli tilgjengelig i norge?

nathmac

Det har den vert lenge

ingarsorensen

Problemet oppstår vistnok for de fleste når man converterer hele ap2-biblioteket i en omgang. Hvis det crasjer mot slutten av overføringen er det for sent å finne igjen bildene i ap2. Man vil nok være ganske trygg om man tar en kopi av hele biblioteket på forhånd også

ingarsorensen

fotobok-funksjonene er tilgjengelig i Norge, og de er "lekrere" i Aperture enn i iPhoto. Nå har de i tillegg tatt med alle iPhoto sine amatørfunksjoner, så dette blir bra!

steinmb

Oppgraderingen tar mye plass. Jeg sitter no og venter på ny harddisk. Har et 350GB stort bibliotek på en 500GB disk men Aperture 3 trengte mere plass for å gjøre selve oppgraderingen. Synes at Apple burder skrive med STORE bokstaver at du ikke installerer ver. 3 før du vet at du har nok ledig plass for oppgraderingen av bibliotektet.

Fore dere som har små nok biblioteker eller store nok disker kan det være lurt å slå av geo og faces deteksjon på import/convert til ver.3

Herman1

cladi skriver at han/hun skrudde av Faces. Det går altså an å skru av både Faces og Places i Aperture 3?

Hilsen

SRD

[quote="steinmb"]Oppgraderingen tar mye plass. Jeg sitter no og venter på ny harddisk. Har et 350GB stort bibliotek på en 500GB disk men Aperture 3 trengte mere plass for å gjøre selve oppgraderingen. Synes at Apple burder skrive med STORE bokstaver at du ikke installerer ver. 3 før du vet at du har nok ledig plass for oppgraderingen av bibliotektet.

Fore dere som har små nok biblioteker eller store nok disker kan det være lurt å slå av geo og faces deteksjon på import/convert til ver.3
Grunnen er at Aperture tar å lager en kopi av biblioteket før den oppgraderer det. Du kan jo dele opp biblioteket før du oppgraderer.

steinmb

Ikke lett å dele den opp etter du har instl. Aperture 3 ;) Nå sitter jeg å venter på at Fedex skal komme med en ny disk.

cladi

@Herman1
Ja, du kan skru av funksjonen Faces. Heldigvis. For meg er den bare plunder og heft som stjeler prosessorkraft. Tenk deg f.eks et konsertbilde - tatt fra scenen ut mot publikum...

Men nei, jeg har ikke funnet noen mulighet til å skru Places helt av.

steinmb

Fikk meg ny disk men nok plass for oppgraderingen og maskinen har stått og knasket i vei over natten men ikke alt er ikke enda balsam. Har testet dette på to forskjellig 2.x biblioteker og den sliter på begge.
Den oppgrader lib. og starter opp, etter dette kan du bruke Aperture 3 som vanlig men den kjører en postprosessering som du kan se med “show activity” vinduet i Aperture. Aperture kaller det bare Updating library. Denne jobben kjører seg “fast”. Du merker det med at CPU forbruket faller til nesten null og den begynner å spise resten av minne og så starter den med swap. Aperture blir veldig uresponsiv. Ikke la deg lure til å tro den henger for det gjør den ikke men den vil fortsette å spise disken din til ikke noe er igjen. Jeg lot den rote på disken til den tok 40GB og da kjørte jeg en command+q og etter en 20 minutt hadde den klart å avslutte seg selv.

Aperture vil ikke stoppe opp på samme item hver gang så langt jeg kan se, den prosesserer et variabelt antall items hver gang du starter Aperture så husker du å restarte Apterture hver gang den stopper opp vil den til slutt bli ferdig. Perfekt? Nei!

SRD

Jeg hadde litt av det samme problemet, men det ga seg når jeg lot Aperture få være i fred. Jeg brukte maskinen til andre ting, uten at jeg gjorde noe som helst i Aperture, og da gikk det helt fint.

steinmb

@SRD Da har du ikke det prob. som mange andre har. Maskinen er ikke i det hele tatt mulig å bruke om prog. spiser opp alt minnet ditt og tar 40+ GB med swap. Da står den omtrent stille. En lang tråd http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2331026&start=0&tstart=15 finner dere en masse info om andre som sliter big time.

Har gitt opp og lar min Aperture lib. bare ligge der de er. Venter sammen med resten av verden på at Apple får ordnet driten. Regner med at en oppdatering vil komme rimelig raskt.

cladi

Dersom du har brukt vault flittig og samvittighetsfullt, er det mange som har bedre erfaringer med å hente inn bildene sine fra dette, enn fra bibliotekfila.

Erlend_V

Hei,
Har brukt Aperture 3 i en ukes tid...og programmet fungere meget godt. Hadde ingen problemer med import av gammel biblotek fil fra Apeprture 2.

Dei nye funksjonen i programmet er kjempebra...spesielt "Brushes" der en kan "male" inn forskjellige effekter samt å kombinere disse i bildet. I det hele et kjempeprogram....!!!

Har oppdaget en bug så langt. Det er når bibliotekfilen blir større en 14-15 GB så vises ikke Aperture bibliotekfilen i Mediebrowser i andre Appel program. Det ordner seg nok vil jeg tro....

cladi

Hmm...denne bug'en har ikke jeg. Bibliotekfila mi er på 85 GB, og den dukker opp både i Keynote, iWeb, iPhoto, Pages og i Systemvalg (skjermsparer, skrivebordsbakgrunn).

Erlend_V

Hmmmm....da er det "noe" som ikke stemmer hos meg...???!! Bibliotekfila min er på vel 90 GB. Jeg delte opp årstallene mine i hvert sitt Bibliotek....impterte et og et...! Fila var synlig i iPhoto, Keynote osv. inntil den passerte 14-15 GB...da vises den ikke mer...???

Da er jeg rådvill på hva jeg skal gjøre for å få den synlig. Kansje installere Apperture igjen..??

Noen forslag..??

Erlend

Erlend_V

PS..å Ja.. har krysset av for "Share previews with iLife and iWorks" I Aperture valg...!!!

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS