Kamerastabilisering for alle og enhver

Du har sikkert sett på tv eller film at kameraet liksom flyr bortover mens det filmer, og du lurer kanskje på hvordan de har fått til det? Vel, da har de mest sannsynlig hatt kameraet festet på en steadicam, eller hva jeg på norsk vil kalle et kamera-stabiliserings-stativ.

Dersom man ser på prisene på disse, så kan det være alt fra 50 000 til 150 000. Dette er altså ikke noe alle og en hver kan investere i.
Men det finnes råd! For det er også mulig å få tak i mindre håndholdte kamera-stabilisterings-stativer, og det er en av disse jeg tenkte å fortelle om her. Nemlig VariZooms FlowPod.

FlowPod er egentlig bare en monopod (enbeinsstativ), men det er også via 3 ledd festet et håndtak til det, og det er i dette leddet ”magien” skjer.
Når du holder i håndtaket, så vil den opp og ned bevegelsen som forekommer når du går, forsvinne i leddet. Kameraet vil da holde samme høyde hele tiden, og du får bilder der det ser ut som at kameraet flyter gjennom omgivelsene.
151345 151345

I pakken:
I pakken følger da selve FlowPoden og en praktisk bæreveste med. I tillegg følger det også med 3 ekstra vekter, bordfesteplate til bruk for å stabilisere, unbrakonøkkel, ekstra skruer og en bruksanvisning.
151345 151345 151345

Konstruksjon og kvalitet:
Da jeg først så bildene av FlowPoden på nett, syns jeg den så litt billig og plastikkaktig ut, men jeg ble positivt overasket da jeg pakket den opp. Den er nemlig laget i solid metall.
Håndtaket er dekket med noe skumgummiaktig materiale og er behagelig å holde i.
Kamerafesteplaten er lagd i aluminium.
Teleskopbenet, bestående av tre deler, er bygd som et hvilket som helst annet teleskopben.
Mål og vekt:
Minimumhøyde med teleskopben : 73 cm
Høyde uten teleskopben: 53 cm
Maksimumhøyde: 138 cm (det skal vis være mulig å få den i en litt lengre versjon også)
Vekt med teleskopben: 1,8 kg
Vekt uten teleskopben: 1,425 kg
Ekstravekter: ca 0,5 kg (dvs: ca 166 gr per vekt)

Stabilisering:
For at FlowPoden skal fungere skikkelig må den bli stabilisert først. For å gjøre dette kan en holde i håndtaket med sin egen hånd, men dette kan bli ganske tungt alt etter hva slags kamera du har festet på den.
Det er her den hendige bordfesteplaten kommer inn i bildet. Man fester denne platen på en flate, så drar man ned litt av skumgummien på håndtaket og da kommer det et festespor til syne. FlowPoden hektes så på bordfesteplaten.
Man bruker nå kamerafesteplaten på toppen til å flytte kameraet frem og tilbake og fra side til side for å balansere det hele slik at kameraet holder seg i vater. Dersom man har et litt tyngre kamera (f.eks Canon XH A1), kan man feste på de tre medfølgende vektene for at underdelen av FlowPoden skal bli tyngre enn kameraet.
Dersom man har et veldig lett kamera man skal ha på, har man muligheten til å skru av teleskopbenet for å redusere vekten under kameraet.
151345 151345 151345

I bruk:
Når man skal ut å filme må alt på kameraet (sånn som zoom, fokus, etc.) være stilt inn da FlowPoden oppereres med begge hender.
Man holder den i håndtaket med den ene hånda og bruker tommel- og pekefingeren på den andre til å styre den med.
Man vil med en gang se forbedring i kamerabevegelsen, i forholt til å gå med det håndholdt, men det kreves en viss mengde trening for at det til å bli skikkelig bra flyt i bevegelsene.
Man har også en hvit plastikkskrue rett over leddet for å justere hvor lett stanga skal spinne rundt.
Jeg har også oppdaget at det er litt lettere å få finere bevegelser når kameraet veier litt. Jeg har også testet denne ut med mitt Canon HV20 (et ganske lett kamera), og da fikk jeg litt uønskede bevegelser. Det er akkurat som om kameraet panner til høyre og venstre litte granne, det er ikke mye, men det ser ikke så veldig bra ut. Jeg tror dette kan skyldes at det er litt slark i leddet, men det må det jo være for at det i det hele tatt skal kunne bevege på seg.
Men med litt tyngre kameraer, som da f.eks Canon XH A1, har jeg ikke hatt dette problemet.
Du må også regne med å bli ganske så sliten i armen. Dette er nemlig tungt! Du skal holde både vekten av kameraet og FlowPoden, og i lengden kan det være ganske slitsomt. Men det finnes jo løsninger på dette også. Man får som tilleggsutstyr kjøpt en vest med arm som man kan ha på kroppen, og så hekte FlowPoden på denne armen.
151345 151345

Ekstrautstyr:
Som jeg nevnte over her, så får man altså kjøpt vest med arm som man kan ha på seg for å fordele vekta av utstyret utover kroppen.
Man får også kjøpt et såkalt low-flow-mode sett som gir deg muligheten til å montere kameraet på undersiden av FlowPoden, slik at du kan filme helt nede på bakkenivå.
151345 151345

Resultater:
Nå skal det sies at du ikke kan vente deg helt NRK-stedicam bevegelser, men resultatet kan bli ganske så bra! Det gjelder bare å trene seg opp til å mestre den.
Jeg har for tiden øvet meg på å bruke FlowPoden min, og jeg har lastet opp to videoer til youtube med ting jeg har filmet mens jeg har trent.
Disse kan sees her:
Film 1
Film 2

Da jeg kjøpte denne hos videoutstyr.no, betalte jeg 5800 kr inkl. MVA for den.

Valg for kommentarvisning

Velg din foretrukket måte å vise kommentarer på og klikk på "Lagre innstillinger" for å aktivere endringene.

iNdrebo

Interessant lesing, kanskje det blir ein slik ein dag !

MatsEikemo

Bra skrevet artikkel, med gode bilder!

Men jeg klarer ikke helt å forstå hvordan ekstrautstyr til nesten 6000 kr kan klassifeseres som noe for "alle og enhver"?

Dette er vel noe som heller defineres som kamerastabilisator for alle (dog for fotografi, men poenget er gjeldende..)

termserv

Absolutt ikke for "alle og enhver". Kanskje for de som tar videoproduksjon seriøst, så ja..
Man får nogenlunde samme effekt hvis man kjøper vanlig tripod eller monopod/unipod med noe tung festet til bunnen, da den blir mer stødig. Dette har jeg selv gjort flere ganger med semiproffe kameraer og fungerer godt til seriøse skoleprosjekter osv.

http://www.ronny-andre.no
MacBook Pro 15.4" + iPod Photo 20gb + Canon EOS 400D + Apple iPhone 8GB

Froskus

nå siktet jeg kanskje ikke helt til hjemmevideobruk her da. Men sånn sammenlignet med 30 og 50 000 kr, så er det jo 6000 ganske rimelig da...

cannon

Sjekk steadycam.org for en gjør det selv-løsning som koster en hundrings eller to.

Pengene du sparer kan du bruke på et 35mm-adapter og ei feit linse eller.no ;-)

EagleNest

Det finnes ikke noe rimeligere alternativer for amatører da?

Jeg mener.. Hvis jeg skal ta med meg et kamera til ca 10000 på ferie, vil jeg jo ikke drasse rundt på et enormt stativ eller egne bæreseler osv.. Det er jo en grunn til at man har kjøpt et kompakt kamera..

Så finnes det noe mer kompakte løsninger for bilde stabilisering utover det integrerte i kamera?

Tenke foreksempel på a`la noen hansker med fjøring eller noe slikt.. hehe.. Noe litt mindre og mer hendig på en måte, ikke noe du må drasse rundt på.

NickFalk

Eller så kan man jo kjøpe norsk...

http://www.tBenjaminLarsen.com
http://www.NorEagle.no

  • Skriv ut artikkel
  • Abonner med RSS